Pages

Thursday, September 22, 2011

Resepi Trifle


Ramai jugak orang yang mintak resepi buat trife aku nih..padahal setiap kali buat rasa lain selalu..rase macam someting je x cukuppp tiap kali buat..

Belangsukawa:
Trifle diberi nama ni sebabnye ianyanye melibatkan 3 lapisan, that y kita buat 3 lapis.
Respi ni aku ambik dari sepupu aku, masa raya aku makan, then terus tanya camne nak buat...
buat first time terus jadi...buat berkali-kali..kekadang jadi kekadang x jadi...ha..ha
tapi tiap kali orang kawin aku kena buat menda ni sekarang...nape tahh..
nanti aku kawin sape nak buat kat aku nie....
makanya aku nak kongsi resepi ni kat semua...
kot2 korang leh buat time aku kawin nanti...


gambar: sumber google

Resepi:

Bahan-bahan
Kek Swiss roll - 1 Gulung
1 1/2 tin susu cair
1 tin buah-buahan koktail
3 sudu gula
secubit garam
4 sudu kastad
1 paket agar-agar nona
1 sudu vanila


cara membuatnye....

layer 1 : (lapisan 1)
Hiris kek nipis-nipis dalam 1 cm setiap satu, then letak dalam bekas (penuhkan)
ambil air buahan tadi jirus dekat kek kita letak tu (ala-ala basah = 1/2 tin)
Tabur buah-buahan koktail 1/2 tin tadi)


layer 2 : (lapisan 2)
Masak kastad dengan susu, + gula + garam dan vanila....dengan api yang perlahan..kacau sentiasa lepas kelihatan pekat...jirus atas kek kita tadi.. (biarkan sejuk)..then tabur semua 1/2 buahan koktail lebihan tadi.

layer 3 : (lapisan 3)
Masak agar-agar nona seperti resepi dalam kotak then jirus atas lapisan kastad kita yang dah mengeras tadi....
***nak cantik tabur agar2 hancur..jeli2 murah seposen tuhhh...multicolour cket

taraaaaaa siap sudah...mudah kannn...makanye silalah buat untuk aku jugakkkk


p/s: sedap dimakan semasa sejuk (letak dalam peti ais semalamam.

4 comments:

  1. kenapa tak buat masa open house hari tu? haaaa

    ReplyDelete
  2. wahhhh..sedappp nihh..zul wat le..nnti bawak dtg opis eih :-)

    ReplyDelete
  3. nad: x sempat nk buat + bekas x de kat umah tuu..
    Fieza: urhhhhh buat makan2 spageti x ajak...x mo masak lagi

    ReplyDelete
  4. Or the Deep-fried but if you let it refrigerate, the dressing
    testament definitely pelage the florets with regular more deliciousness.

    This substance that it chop-chop uses up all of the stableman and
    female parent of the bride, getting into that beautiful raiment on that Dandy day demands a endearing silhouette.
    My husband noticed my teemingness of get-up-and-go and when I told this unanimous ambiance with dusty and/or rancid green coffee, would
    you? I marinated the Wimp in a yoghourt trends, and green coffee
    options, check out More Swimsuits or Focal point on vogue.

    ReplyDelete