Pages

Wednesday, January 18, 2012

PEGAWAI PENDIDIKAN SISWAZAH (GURU/PENSYARAH MARA) aka Micro teaching guru mara

boley pulak sistem online website ni..aku googgle tuk appplication guru mara 2012 yang baru aku tuu ..
masukkan ic kuar result..
mau berdebar aku tengok2 ader date bagai..
rupanya application yang lama aku dulu..huhrhhh
mana result application yang baru ni nak kurr..
......bilerrrr....

emm sikit review pasal application yang aku dulu....

PEGAWAI PENDIDIKAN SISWAZAH (GURU/PENSYARAH MARA) (BIOLOGI)


Panggilan ke penilaian micro teaching pengambilan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (PPPS) bagi mengisi kekosongan jawatan di Institusi Pendidikan MARA (MRSM/KPM/KM/IKM/KKTM) .
Calon dikehendaki mempraktik kaedah (P&P) pengajaran dan pembelajaran dan menyediakan rancangan pengajaran. Sesi micro teaching adalah untuk menilai kemahiran calon berkomunikasi, mengajar, merancang, mengurus masa dan mengaplikasi kaedah pembelajaran dalam bilik darjah yang kreatif disamping mempunyai kemahiran penggunaan teknologi maklumat yang baik.
Penting semasa sesi micro teaching
1. Tempoh masa diperuntukan untuk seorang calon adalah 15 minit sahaja.
2. Sediakan 2 salinan rancangan pengajaran untuk tempoh masa 15 minit untuk rujukan panel penilai.
3. Calon hendaklah bijak mengatur tempoh masa dan mengawal suasana pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah. ( Masa diperuntukan 15 minit sahaja )
4. Topik atau silibus pengajaran adalah bebas tetapi mengikut pengkhususan jawatan yang dipohon.
5. MARA hanya akan menyediakan kemudahan dan alatan bantuan mengajar seperti papan putih, komputer dan LCD projektor.
6. Calon boleh mempelbagaikan kaedah P&P dengan menggunakan apa-apa jenis ‘visual aids’ yang sesuai.
7. Sila pastikan bahan pengajaran menggunakan versi microsoft office 2003 disediakan atau backup version, bagi mengelak sebarang kesulitan semasa persembahan micro teaching.

8. MARA tidak menyediakan sebarang kemudahan audio visual, internet dan perisian komputer, sekiranya diperlukan calon dikehendaki membawa sendiri keperluan tersebut.

9. Penggunaan kemahiran berbahasa Inggeris dalam pengajaran adalah wajib keatas subjek yang diajar di peringkat Kolej serta subjek Sains, Matematik, Perakaunan dan Sains Komputer.
10. Calon subjek Fizik dikehendaki membuat persembahan latihan amali dan pengajaran mikro bertajuk “ To Observe The Change In Temperature When The Same Heat Is Used To Heat Different Masses Of Water” dalam Bahasa Inggeris.
11. Calon subjek Biologi dikehendaki membuat persembahan latihan amali dan pengajaran mikro bertajuk “Testing for The Presence of Starch and Reducing Sugars” dalam Bahasa Inggeris.
12. Calon yang memohon Subjek Kaunseling dan Bimbingan perlu melalui sesi penilaian kaunseling berkelompok sahaja.
13. Calon perlu membawa resume dan sijil –sijil asal akademik

Makluman :-

Calon yang berjaya dalam sesi penilaian micro teaching sahaja akan dihubungi oleh pihak MARA untuk ke peringkat ke 2 sesi temuduga di Ibu Pejabat MARA, Kuala Lumpur.


Since ramai yang mintak slide sampel yang saya guna..saya sertakan dalam bentuk picture yerpp..harap dapat membantu kawan-kawan.

PRACTICAL
  
 

SKEMA JAWAPAN


SLAID: BAHAN PEMBELAJARAN




RANCANGAN PEMBELAJARAN









322 comments:

  1. Replies
    1. seperti aku tunjukkan kat ko semalam..begitulah result aku...he..he

      Delete
  2. Tumpang tanye, i dah check mine td.. Kalau die cakap 'Panggilan temuduga jawatan pegawai perkhidmatan pendidikan (pensyarah/guru) MARA', maknenye interview je ke camne? Sebab i ade bace kat internet pasal 'ujian personaliti' and 'microteaching', tapi i cam x kene pun. Ke belum lagi? I apply early october last year. Sorry lah byk tanye..this is my 1st time, n you seem to have the experience. Onegai shimasu!

    --mee

    ReplyDelete
    Replies
    1. anonymous..

      sesi ujian personaliti dah buat awal bulan 1/2012 hari tu..

      sekarang patutnya sesi microteaching...tapi kuar macam result interview pulak tu..pelik tu.....

      Delete
  3. saye pon curious gak. panggilan tenuduga tu termasuk sekali micro teaching ke atau mcm mane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tah..ko dapat x....dulu tajuk dia sesi microteaching..bukan temuduga...

      kalau ikotkan dulu...sesi microteching dulu..sebulan kemudian sesi temuduga kat medan MARA

      Delete
    2. aiya..sorry celah..ak pun tengok gak yg tajuk dia yang tulih interview tu..tapi saje gatal nk cek..then ak masukkan ic ak..dia tulih maaf, anda dot..dot..betui ke wei..sedey2!

      Delete
  4. Assalammualaikum..

    sy nk ty mengenai temuduga guru mara.. sy dapat tawaran temuduga next week.. tp sy xde pulak kene mcm ujian personaliti ke hape... micro teaching n temuduga pada hari yang sama.. then jawatn ppps dg41/dc41 ni mmerlukan kelulusan diploma perguruan/pendidikan ke? n ade x tips utk interview o bahan bacaan/topic yg perlu sy baca? saya xde idea guru mara ni sebenarnye ape? mengajar kt mana pun xtahu... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasenya x perlu kelulusan perguruan/pendidikan pun sebabnya kita akan diberi latihan selepas itu...

      emmm..you boleh buat slide bergantung pada tajuk yang diberi..buat RPM (cuba google banyak ada kat internet...nak extra sediakan pas year question

      pengalaman penting..tapi lau x de buat confident jer....pastu cakap la penah ngajar kat tuisen ker...(kelentong--haha)

      Delete
  5. hi guys..sy guru mrsm...utk jwtn dg41 ialah tetap utk sesiapa yg mempunyai b.edu but those yg xde diorg akn dilantik ke jwtn kontrak or sementara pd ms dulu dc41 slepas itu pihak mara akn menghantar guru2 yg msih dc41 utk smbung blaja dip edu dimana2 institusi2 yg menjalankn program edu.usually proses pembelajaran berlangsung pd cuti skolah jd blaja ditaja n gaji mengajar juga dpt...

    ReplyDelete
  6. untuk proses interview jgn ambil ms yg lama...just 10-15mins...diorg nak tgk korg berckp n give ideas shja...kn tau gak psl pentaksiran berasaskn skolah PBS(interview)
    micro teaching
    10-15min
    mst ade set induction(how to grab students' attention toward your topic)2-3mins
    learning objective
    7-8mins (mengenai topik yg nak diajar)tunjukkn satu dua contoh..
    positive reinforcement iaitu reward ur students like if the students can answer correctly say good,congratulation n etc..xpun bg coklat ke kat interviewer..
    interviewr is ur student
    3mins (conclusion)make sure korg bg latihan kpd pelajar..n recall ape yg korg ajar..

    ReplyDelete
  7. sy dh lama tunggu nk apply guru mara unt pengambilan 2013...slalu check tp xde pn iklan...tp tiba2 baca kt sini dh ada org yg kna panggil interview dah unt hjung tahun ni... pengambilan setahun sekali je... mmg tiap2 2minggu check kot2 dh buka unt permohonan...hurmm sedihnya... :(

    ReplyDelete
  8. sebenarnya sekarang mereka buat tertutup tak buka iklan pun.rata- rata yang datang mesti sebabnya saudara mara kerja kat mrsm. mereka semua berkumpul di pinang. Ramai juga yang hadir... penat juga lalui interview dan lalui mirco teaching dan juga esei sehingga 5 tajuk... Paling frust bila dia kata awak tak layak kerja ini sebab awak tak ambik bidang ini. moood frust:(.. Rasanya result keluar 18 Disember 2012

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, en nasrun,

      betul ke result keluar 18 disember?

      Delete
    2. salam, yela nak tahu juga utk interview yg di penang tu bila th result dia ye? kat web MARA pon x ada inform apa2

      Delete
  9. salam..mohon pencerahan..bagaimana nak apply jadik guru mrsm? boleh apply gitu je atau kena tunggu iklan baru boleh apply. result yang kuar 18hb desember tu, korang apply bulan berapa lagi yea? sori memang nak tahu

    ReplyDelete
  10. apply tahun lepas lagi. ramai yg interview hari tu dah x ingat bila apply sebab terlalu lama

    ReplyDelete
  11. em....mara da hantar surat bg sape yg berjaya...daftar pada 2 january 2013..sesiapa yg x dapat surat dianggap x berjaya............

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ke mara dh kuar result temuduga tu? hm... tnye kwn2 yg pegi xde pn yg dpt... awk dpt ke?

      Delete
    2. betul ke ni? sebab ad org ckp minggu depan result keluar. cik sinar yg bgtau.

      Delete
    3. pulak.. mcm2 spekulasi ni.... sape ade tnye cik sinar?

      Delete
    4. Ada yang da kuar, arini daftar.yg tu bahagian sumber manusia gtau. tapi tu mungkin yg intake lain kowt. ade tepon cik sinar,dia kata awal january baru kua... :)wallahualam

      Delete
    5. oo... klw ade ape2 info result dh kuar ke kongsi2 la kt sini k... hehe

      Delete
  12. dah keluar ke belum result??check kt mana ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtau la dh keluar ke blom... rasenye blom lg..klw ada sapa2 yg tau mohon respon..

      Delete
    2. belum lg kot...rs geram plk menunggu. huhu. btul tu, kalo ad sp2 yg dh dpt brita tu kongsi2 la kt sni.

      Delete
  13. hari tu member saya bagitahu 18hb.. tup2 tak ada pun kat laman web dia... tanya balik dia cakap maybe sebelum 18 januari sebab budak2 baru dah nak start masuk.. yg tingkatan 1.... tak berharap sgt dah.. sebb esei semua saya tulis dlm b.m.. tunggu interview lain la pla.... Apa pun Allah s.w.t shj yg Maha Mengetahui..amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak interview subjek apa aritu? saya pun tlis esei dlm BM... tp apa pn yg pntg masa tgasan tu.. sabar je la kan..

      Delete
  14. hari ini 10 januari dah kuar result xdpt pun...huhuhuhhuhuu. dia tulis camnie: MAAF, PERMOHONAN ANDA MASIH DALAM PROSES.
    CALON YANG TIDAK MENERIMA SEBARANG PANGGILAN SELEPAS TEMPOH 6 BULAN DARI TARIKH TEMUDUGA DIJALAKAN ADALAH DIANGGAP TIDAK BERJAYA

    ReplyDelete
  15. MACAMANA YA NAK BUAT RAYUAN JIKA TIDAK BERJAYA?

    ReplyDelete
  16. result dah keluar http://www3.mara.gov.my/PendidikanSiswazah/index.htm jawapan "ANDA MASIH DALAM PROSES.
    CALON YANG TIDAK MENERIMA SEBARANG PANGGILAN SELEPAS TEMPOH 6 BULAN DARI TARIKH TEMUDUGA DIJALAKAN ADALAH DIANGGAP TIDAK BERJAYA"

    ReplyDelete
  17. salam. kalau yang tulis maaf, masih dlm proses tu maksudnya tak dapat ke cmne?

    ReplyDelete
  18. Waa... Ad x yang tulis selain drpd MAAF, PERMOHONAN ANDA MASIH DALAM PROSES.
    CALON YANG TIDAK MENERIMA SEBARANG PANGGILAN SELEPAS TEMPOH 6 BULAN DARI TARIKH TEMUDUGA DIJALAKAN ADALAH DIANGGAP TIDAK BERJAYA.

    ReplyDelete
  19. ada yg berjaya. siapa yg dapat, Maaf, permohonan anda masih dalam proses tu sebab akan ade panggilan kedua pada bulan 2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. mane awk tau ade pgln kedua?

      Delete
  20. ada ke sape2 yg berjaya.. respon ckit cm ne? sy nk try cek td xleh msk lak dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa maksud masih dlm proses ni? ada pgilan kedua ke?

      Delete
    2. sy dapat...ad lg kawan2 sy yg dpt. kebanyakan dorg tu students tajaan mara yg oversea. yg x ovrsea mcm sy pn ad jgk dpt. sy dgr mara akn pggil lg. so hrp bersabar kawan2.

      Delete
    3. Awk subjek pe?

      Delete
  21. Replies
    1. oh tahniah... untung la dpt.. huhuh

      Delete
    2. ohh tahniah u da dapat moga berkeja dengan amanah bagi menghasilkan generasi yang dicontohi yerrpppp

      Delete
  22. tenkiu2. terima kasih atas penggunaan blog ini ye tuan rumah. hehe. InsyaAllah akan lakukan yang terbaik.

    ReplyDelete
  23. salam. ada sape2 subjek sejarah yang dapat tawaran ke?

    ReplyDelete
  24. Salam, agak kecewa perasaan saya bila membaca post dan mengetahui bahawa ada temuduga tertutup pihak MARA. saya telah memohon sebanyak 2 kali permohonan online bagi tahun 2011 dan 2012 dan saya berjaya menduduki Ujian Personaliti. Kali pertama saya menduduki ujian personaliti di MRSM Jasin (2010), saya siap bawa buku KPLI soalan insak lagi baca, saya gagal. untuk ujian personali kedua (2011), saya siap study sebulan sebelum pergi ujian sebab saya tau saya layak ke ujian personaliti, saya beli buku MTest DPLI di Popular dan study bersungguh2.namun, saya tetap gagal ke microteaching. pengalaman saya mengajar di sek jenis kb tamil setahun dan selama 2 tahun mengajar di kolej swasta agak cukup melayakkan saya ke mikroteaching, dan saya yakin saya telah menjawap dengan sebaik mungkin. tahun 2011 yang lalu saya call MARA untuk mengetahui markah sebenar ujian personaliti saya, tetapi saya ditolak mentah-mentah dan mereka tidak mahu mendedahkan keputusan ujian saya. saya yakin saya lulus dan mendapat keputusan yang baik dalam ujian tersebut tetapi mungkin bukan rezeki saya lagi. Agak kecewa kerana MARA banyak menggunakan kabel.berilah sekurang-kurangnya saya peluang sampai ke mikroteaching untuk membuktikan saya memang layak menjadi seorang guru.

    fiona

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar ye awak....ramai yang tidak berjaya..termasuk juga saya... bermacam macam dugaan ditempuhi...tetapi masih gagal... bukan bermaksud awak atau pun kita kita yg x dpt ni teruk atau gagal..tapi masih bukan rezeki kite.. mungkin ade hikmah yg tersembunyi...hanya Dia yg tahu.. teruskan berusaha dan jgn putus asa...... :)

      Delete
  25. waaa...ada jugak yg dok bincang kt sini pasal result..aku g interview 27nov 2012...smpai sekarang result xkeluar lagi..ada link..tp kejap boleh pakai..kejap tak..huhu..hari ni tak boleh plak nk check.. :D ada sapa2 yg dapat dak? hari tu aku ada la try amik IC students lain dari senarai yg kami dapat tu..so far..no2 yg aku try tu.."masih dalam proses..."... dia akan hantar surat or call?

    ReplyDelete
  26. Da ada panggilan pertama ....dan da ada juga panggilan kedua...panggilan kedua daftar arini...

    ReplyDelete
  27. wa. sy pun x dpt. kecewanya. sy pnsyarah kat kolej swasta pun diorang tolak. sedehnye.da kol berkali2 asyik suru tgu jek.tapi tup tup kwn sy ada yg dapat. huuu.sedehnye. ada sapa2 yg tau AKAN ADAKAH PANGGILAN KETIGA dan sterusnya? thnx share info

    ReplyDelete
  28. tumpang tanya..macam mana nk apply ye???

    ReplyDelete
  29. saya pon nak tahu?..mcm mna nak aply guru mara?

    ReplyDelete
  30. Blh tahu camna nk apply cg mara..tgk kat web mn

    ReplyDelete
  31. Cmne nk apply guru mara..ape web die

    ReplyDelete
  32. Permohonan Guru MARA sudah tutup pada 9 Ogos 2013

    ReplyDelete
  33. Web MARA cari di bahagian pengumuman, tapi ada berita baik bagi yang tidak sempat membuat permohonan.

    ReplyDelete
  34. berita baik tu, kalau kamu tahu tarikh dan masa temuduga guru MARA, kamu boleh walk-in saja. saya pun kalau tidak berjaya memohon, saya akan walk-in. Semoga berjaya.
    Maksudnya, kalau pengambilan guru MARA setahun sekali, maknanya open application bulan ini. mungkin interview dalam tahun ini juga, kan? jadi bolehlah call cik.sinar sinari utk mengetahui tarikh temuduga

    ReplyDelete
  35. hallu....sy nak tnya..apa beza guru MRSM ini dgn guru under KPM?

    ReplyDelete
  36. As salam.ada sesiapa tahu tak bila keluar panggilan interview utk guru mara yg tutup pada 9 august 2013 hati tu?

    ReplyDelete
  37. dah strt ke intrvw drg? melepas la plak permohonan bln 8 ari tuh. adeehh.. xda pgmbln lg ke?

    ReplyDelete
  38. salam Irwan, akak tolong jawabkan soalan anon ya
    hallu....sy nak tnya..apa beza guru MRSM ini dgn guru under KPM?
    beza besar yg saya nampak ialah MRSM di bawah Kementerian Luar bandar dan Wilayah, guru KPM bawah Kementerian Pendidikan Malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak ma...base on penerangan y kak ma bg...boley terangkan ape kelebihan bagi guru mara berbanding guru KPM?

      Delete
  39. bl nak kuar keputusan permohonan guru mara tarikh 9 ogos 2013. sy dok tgu jgk...dr tahun 2008 sy mintak...tp x pnh dpt utk interview....

    ReplyDelete
  40. sabah dan sarawak dan panggil temuduga tuk cikgu mara pada 26,27,28 november 2013..semenanjung xde lagi..sama2 kita sabar... http://www.pengajar.info/2013/11/semakan-panggilan-temuduga-pegawai.html

    ReplyDelete
  41. Pihak mara dh tak umum dlm web mereka ye?kn check email or mereka beritahu use sms?

    ReplyDelete
  42. Pihak mara dh tak umum dlm web mereka ye?kn check email or mereka beritahu use sms?

    ReplyDelete
  43. hari nie dpt msg soh cek kat mara pnye website

    ReplyDelete
  44. Sy dpt panggil ke sesi pemilihan di mara assessment centre penang..mcm x faham jer prosedur..ada sape2 lg dpt tak?

    ReplyDelete
  45. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  46. Saya pn dpt jgk. Di mrsm transkrian.huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ble tarikh interview tuh???

      Delete
    2. sy pun dpt jugak mrsm transkrian.. 5 dec 2013..

      kaedah penilaian:
      A)Ujian Psychometric / Keutuhan Keguruan
      B)Penilaian Temu Duga
      C)Tugasan Individu ( Micro Teaching/Amali Pra- Mengajar)

      kurang jelas dengan penilaiannya..tahun2 sebelum ni mmg mcm tu ke?3 in 1?test, interview n microteaching sekaligus?mohon pencerahan ssiapa yg tahu..huuu...

      Delete
    3. u interview tuk subject pe??

      Delete
    4. sejarah..anda?

      Delete
  47. Kurang jelas jgk dgn dia punya prosedur. Tak pasti mcm mana proses interview tu nnti.

    ReplyDelete
  48. ble tarikh interview nyer tuh???

    ReplyDelete
  49. untuk pengetahuan..
    seramai 37000 pemohon yg memohon..seramai 4000 yg di senarai pendek...400 yg mungkin akan terpilih..

    ReplyDelete
  50. ade ssp yg dpt subject math tak??
    bleh share tarikh n tempat??

    ReplyDelete
  51. salam semua,untuk sesi temuduga pegawai perkhidmatan pendidikan siswazah dg41 3 december, ada sape2 boleh bukak link panduan dkt bawah tu x?...sy try bukak asyik page error je...ada link2 tuk panduan dia x? thank u thank u

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukak guna browser internet explorer br blh...

      Delete
  52. Salam.. Alhamdulillah saya pon dpt interview utk subjek sejaran di MRSM Transkrian pada 3 Dec nanti. Cuma pohon pencerahan tentang - Employment Application, Micro Teaching Form, Interview Form tu nak ambik kat mana yer. Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lmpiran B aku x jmpa cari.. Camner nak buat ni wei

      Delete
    2. tu la jenuh cari ;)

      Delete
    3. Guna internet Explorer.
      Jangan guna mozilla atau chrome :)


      Saya dapat subjek Matematik di ILKM 3/12/2013 ni.

      Delete
    4. ..Alhamdulillah..dah dpt print semua lampiran B. Terima kasih utk semua. Gud Luck.

      -polaris indah-

      Delete
  53. sapa yang dh memohon bolehlah semak kt web MARA. sesi penilaian dan temudga bermula dis 2013.

    ReplyDelete
  54. Sy subjek biologi, pd 5 hb ni..maknanya kena sediakan terus bhn utk wat microteaching la kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dr KB... Sy pon dpt science Biology tp 4 hb... dah prepare ape2 ke? cuak nie...

      Delete
  55. me 4hb. caner nih?

    ReplyDelete
  56. lampiran b mula2 bila buka dalam Chrome x load, try kat internet explorer. saya cuba trus boleh. boleh bagi penerangan x atas apa yg diuji. saya kurg faham akan prosedurnya. ..

    Fadzly Melaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya da guna IE untuk buka 3 file:

      1) Employment Application,
      2) Micro Teaching Form,
      3) Interview Form

      Tapi Panduan memang tak dapat bukak.
      The page cannot be displayed..

      Tolong......

      Delete
    2. en. Anonymous..... harap dpt shre borang2 yang diperlukan....saya bukak xdpt..... khairiismail88@yahoo.com TQVM

      Delete
  57. saya pun dapat jugak.interview di seberang prai,penang pd 5 dec ni. dalam satu hari ke kena undergo ketiga2 assessment tu (psychometric, interview, n microteaching)? x jelas...

    ReplyDelete
  58. Saya pn dpt utk 5 dec.dr apa yg dijelaskan oleh kawan yg pernah ambil thn lps,ksmua 3 bhagian dlm masa 1 hari.mula mula ujian psychometrik 60 soalan,sblm microteachng kn jwb esei dan slps tu interview.panduan x boleh buka kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam tuan marzuki....easei tu in english ker? berkenaan tajuk apa esai tu? mohon share pengalaman :)

      Delete
  59. sesiapa yg dpt donlod panduan harap dpt email ke shamsulfaez@gmail.com..tq in advance :)

    ReplyDelete
  60. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  61. boleh tukar x tempt interview?....

    ReplyDelete
  62. saya kimia 3hb di seberang prai pnang... suntuknye masa .huhu.. sape lg yg sama dgn saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama..subjek sains juga..nk kne wat cmne ni

      Delete
    2. tak tahulah ni camne ..nervous, jauhnya penang nak pegi..huhuu

      Delete
    3. sama.. kimia jugak.. xtau nak buat apa.. bkn graduate edu. n xjelas nak kena prepare ape..

      Delete
  63. Salam..nk tnye selepas interview ni,if lpas diorg akn pggil interview lgi ke erk?:)..

    ReplyDelete
  64. ada sape2 yg kene english language x?...lagi 1...sape dpt bkak link panduan tu?...page cannot display je kuar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. sy dpt english lg jgak. panduan tu mmg xleh bukak

      Delete
  65. nervousnye...sape lg dpt utk 6hb disember? boleh berkenal-kenalan...

    ReplyDelete
  66. Saya kne sesi MARA Assessment Centre (MAC) intrvw 5/12 nie..then diowg mntak salinan
    Employment Application – 1 salinan
    Micro Teaching Form – 2 salinan
    Interview Form – 3 salinan
    bleh sape2 explain x mcm mne nak bt..xbpe nk faham la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. if perasan, mara ada bg attacment/link dekat bahagian bawah page.cuba check balik.if xde bleh try guna ie mcm yg disarankn sahabat2 di atas..

      Delete
  67. sy dpt 3hb ni di penang..link panduan mmg xleh buka la..ape y nk kne prepare ni utk test2 ni..sapa leh bg info

    ReplyDelete
  68. Sy punya 3hb. subjek accounting. :-)

    ReplyDelete
  69. Salam... Sy Interview dkt ILKM, Seberang Perai Perai Penang pada 4 Dec nie. Subject Biology. Sape kat cnie from Kelantan? Bleh kte convo same2 g sane ...TQ guys for sharing here...Especially, psl link utk attachement tu... jenuh cr td x jpe... Cuak skrg nie.. Nak prepare dah slow2 mane yg patot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la biology...cuma tarikh lain...tajuk apa yg best ye utk microteaching? heheh

      Delete
    2. tu ler... tgh pening nak cr topic ape nak present nant... eh Wan, kne buat slides ape2 ke? or just tulis on white board tu jer?

      Delete
    3. dlm panduan tu dah dinyatakan cuma white board dgn pen marker je yg disediakan. rasanya alat-alat lain macam projektor tak disediakan...so tak perlu buat slide presentation...

      Delete
    4. saya kat ILKM seberang perai jugak 4dec

      Delete
  70. salam semua...sy pon dpt..4 dec.. buss studies accounting..nervous sebab jauh sgt kt nibong tebal..plus xtau macam mana utk micro teaching tu..klau nk give up..syg pulak..tapi seriously xtau nak rujuk dkt mana..micro teaching utk accounting kne pkai english language ke?? pls help me..=(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasal Micro teaching tue, die dah bg panduan kt Lampiran tue.. Just bukak gune Internet Explorer br dpt link semua utk borg2 tue... jgn la give up, try dlu.. org laen ramai lg apply tp x kene panggil pon... kalau x silap, Buss studies, all science subjects, account memg kne present in English... =)

      Delete
    2. dah try bukak guna internet explorer tp still tak ada...

      Delete
  71. nornajwa..kalau tgk kat panduan, buss studies in english. alhamdulillah sy pn dpt..science fizik on 5disember. spe2 yg ade pngalamn please help me too :((

    ReplyDelete
    Replies
    1. kt mana nak dpt panduan tu? tak boleh bukak...

      Delete
  72. dpt science bio, 6hb dis ni. Jauh plak tmpt intview nyer ngan pahang. huhu. Kalo dorg buat kat setiap ibu negeri kan senang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same la.. dpt Bio jgk.... owh, kt pahang pon interview jgk.. tu la psl... sy kne kt Penang.. huhu... terpaksa la drive g sane... anyway, Good Luck!

      Delete
    2. jom same2 mencuba :)

      Delete
  73. sape2 ade panduan tu bleh share kt sy tak? xtau apa problem smua xbleh bukak.. kalau ada bleh email dkt dahlienajwa@ymail.com??

    ReplyDelete
  74. Salam..saya dpt subject kemahiran hidup di nibong tebal..ade sape2 lagi x yg dpt sbjct KH?..masih x bolh buka panduan tu..mintak sape2 tolong share ke email saya ilahfadz2014@gmail.com..

    -rizal-

    ReplyDelete
  75. salam....alhmdlh..saya pun dapat. Economy..tp xdpt downlord borang2 tu...harap ada yg blh emailkn kat saya khairiismail88@yahoo.com tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.awk dh dpt borg? sy email kat awk la klu xdpt lg

      Delete
    2. Salam, boleh email saya sekali borang2 tu?
      sirajuddin017@gmail.com
      Thanx in advance.

      Delete
    3. sent under subject Forms

      Delete
    4. Ok. dh sent kat sirajuddin017@gmail.com. bgtao klu dh dpt borg2 tu

      Delete
    5. boleh send dkt sy utk panduan? 3 form tu sy da blh download..panduan je xbleh bukak... xtau knp..blh email sy x? dahlienajwa@ymail.com..

      Delete
    6. sorry cik njwa. sy pn xleh bukak panduan. borg je dpt. tu pn slps pkai browser IE

      Delete
  76. Assalamualaikum..aku dpat 3hb kat penang..utk english..utk microteaching tu dia da bg tajuk ke kta prepare sndiri? anyone? tq...

    ReplyDelete
  77. kepada member2 xboleh bukak link panduan tu...ce try bkak gne default browser phone anda...sy try bkak gne phone dpt...ada member try right click pastu download trus gne IDM (yg nie gne PC/Laptop) tp kne bkak gne browser IE

    ReplyDelete
  78. salam..saya tak dpt lah nak bukak page yg ada details interview tu even guna IE..mcm mana neh?ada tak yg sudi sharekan lampiran B atau any other borang?risau neh...neh emial saya: nazirah_azan@gmail.com tq ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. try cek email..sy hntr form je..panduan sy xdpt download..

      Delete
    2. kenapa xboleh bukak link untuk maklumat temuduga tu....dari pagi tadi cuba tapi xdapat masuk.....harap ada yg blh hntrkn print screen untuk makumat bekaitan salinan2 yang diperlukan untuk temuduga

      Delete
  79. Entah kenapa pagi nie xleh bukak yg Lampiran utk form2 tue semua.. even dah try IE pon x dpt... Sapa2 yg baek hati, bleh x send kt sy form2 yg perlu donlod to my email... Sy hargai jasa anda... TQ..

    Nikayc_11@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy hntr form je..panduan xdpt download..

      Delete
    2. salam najwa...leh tlg send tak kat sy one more time salah email lak....nazirahazan@gmial.com..tq sory ye..

      Delete
    3. Najwa,awk pun dpt accounting kan? Sy blurr sgt nak prepare micro teaching tu.huhu

      Delete
    4. yup me too..xde experience pon..belasah jek nt...asalkn try..syg plak kalau xpg... huhu.. cube la tnye kwn2 yg ade pnglaman.. blh share kt sini..

      Delete
    5. sory najwa...tak ada lah..microteaching tuh dlm 15 minit ja kan..dari sumber2 yg sy dpt kita kena guna at 2 @ lebih teaching aid yg depa bg...especially whiteboard...n jgn gunakan marker merah utk menulis kalau nak underline @ wat mind mapping x pa..

      Delete
  80. salam..pagi ni xdapat bukak lnsung web tu..adoyaii..dah la esok nk gerak,lusa nk iv..mohon sahabat2 emailkan lampiran & jugak form2 yg sepatutnya..beqi88@gmail.com -employment app, microteaching form n interview form..tq..asap k..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nornajwa..leh x tlong send kt sy.."farryland87@gmail.com" ..terima kasih..

      Delete
  81. Sape yg nk saya send panduan tu boleh bagi email kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya nak..nazirahazan@gmail.com..borang ada tak?x dpt borang lg neh..heheheh

      Delete
    2. Salam..faizal,nak mintak tolong sendkan borang dan panduan skali..saya cuba buka paga tpi error..:(..ilahfadz@gmail.com
      TQ tau..

      Delete
    3. Salam..faizal,nak mintak tolong sendkan borang dan panduan skali..saya cuba buka paga tpi error..:(....
      Ilahfadz2014@gmail.com
      TQ tau..

      Delete
    4. salam wan..boleh tolong send all form x, dr pg lg cuba..tp xdpt.. email : asyrafadzmin@yahoo.com - terima kasih

      Delete
    5. salam...sy pon nk juga... nursoleh_ana@yahoo.com.my
      terima kasih pd yg sudi membantu.. Semoga Allah mempermudahkan segala urusan kita... Amin..

      Delete
    6. saya pon nak panduan tu pls..email sy dahlienajwa@ymail.com.

      Delete
    7. Dah send kat semua yg dah tinggalkan email kat sini. Kalau ada yg belum dpt sila maklumkan.

      Delete
    8. terima kasih ye..dh dpt..gud luck semua..

      Delete
    9. salam.. mohon sent kat saya nikzuraini.mahmood@yahoo.com
      iv 4dec ini

      Delete
    10. salam..boleh send y panduan tak?masih tak boleh buka lg ni.. ziee_1316@yahoo.com tq ye..

      Delete
    11. Jika ada yg dh downlord panduan, harap dpt emailkan. khairiismail88@yahoo.com

      Delete
  82. spe ingt ble tarikh jwtn ni di bukk dulu?...tkut die tnye mse interview..

    ReplyDelete
  83. Ada tak sesiapa yg dapat email dr mara list candidate utk temuduga?

    ReplyDelete
  84. wan...email kt sini...muhamad.matjusoh@gmail.com

    ReplyDelete
  85. salam..ada tak yg ada borang2 lampiran?masih belum trima lg...kalu ada tlg send kat nazirahazan@gmail.com ye...tq..all da best...

    ReplyDelete
  86. boleh email utk saya juga..mohon bantuan...saadah_yusoff@yahoo.com

    ReplyDelete
  87. wan faizal alaidin plzzz...email kn utk saya..

    ReplyDelete
  88. salam...sy x leh bukak jgk...tlg sent kt ni mohamadsyazwan492@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. imterview form x de ke

      Delete
    2. sori mmg x download form tu sebab dlm tu cuma ada kriteria2 yg akan dinilai. So baca sepintas lalu je. hari ni link yg mara bagi tu server down plak...so x dpt nk download :(

      Delete
  89. ade sape dpt sbjek geo

    ReplyDelete
  90. Salam..faizal,nak mintak tolong sendkan panduan skali..saya cuba buka paga tpi error..:(..ilahfadz2014@gmail.com
    TQ tau..

    ReplyDelete
  91. get it..terima kasih sgt2...byk borang rupanya...

    ReplyDelete
  92. Salam sy pn xblh buka pnduan.mohon send.marzuki403.mm@gmail.com

    ReplyDelete
  93. salam.. saya iv 4dec.. masih x dpt donlod borang.. help me. kawan2
    nikzuraini.mahmood@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam faizal,

      Tolong hantar sekali kat emel saya tentang panduan dan borang2 tu....
      izzat.halmi@gmail.com
      Tak dapat bukak link kat mara...

      Terima kasih

      Delete
  94. Thanks wan faisal alaidin..=)..n good luck utk semua..=)..

    ReplyDelete
  95. Semua penilaian (psychometric, interview, mcroteaching) akan dibuat pada hari yang sama ke?

    Semoga berjaya kepada semua yang terpilih untuk ke MAC

    ReplyDelete
  96. salam wan..mintk tlg sendkan borang2 dlm lampiran.. emreasik07@hotmail.com
    terima kasih...

    ReplyDelete
  97. salam,bole email panduan tak..belum dpt lg tq ziee_1316@yahoo.com

    ReplyDelete