Pages

Friday, June 24, 2011

Mengenali Personaliti Diri : Kajian dari Dato’ Dr Fadzilah Kamsah

Mengenali Personaliti Diri : Kajian dari Dato’ Dr Fadzilah Kamsah

Yuhuu semalam dapat join satu kursus anjuran tempat kerja oleh Dr Fadzilah Kamsah...memang happening la..walaupun padat dari pagi sampai petang….

Okes mengambil kira ilmu yang kita dapat perlu dikongsi bersama, di bawah sedikit bingkisan yang sempat saya pelajari sepanjang kursus yang diadakan:


BUDAK SCIENCE

Majlis bermula pada jam 8.30 pagi, dengan topik penganalisisan Kendiri..yupp sebelum melakukan perubahan kepada diri kita…Kita perlulah mengenal diri sendiri dulu….rupenya aku sama dengan Dr coz background science UM..yuppp same idea..

as budak science, kita akan sentiasa bertanyakan Kenapa? / “WHY”? kannnnn…saya bagi contoh…

orang kata.. kita perlu tidur mengiring ikut kanan sama dengan sunnah nabi…yuppp orang science akan bertanya kenapa?..bukan nak nafikan sunnah tapi nak tahu dengan lebih detail..maka kajian lebih detail akan dijalankan..yup memang ternyata benar tidur mengiring ke kanan akan membantu badan melancarkan perjalanan darah keseluruhan badan dan tidak membebankan jantung…then berbalik kepada amalan nabi memang setiap apa yang dilakukannya adalah terbaik untuk kita semua.... tidak kira untuk dapatkan pahala mahupun kesejahteraan kita bersama..

Lagi…

Orang kata kita kena makan buahan dulu sebelum makan makanan berat contohnya nasi…hu..hu bukankan buah tu as pencuci mulut ker ikut amalan orang melayu..then budak science akan tanya “WHY” lagi..bacaan berarah kepada science akan dijalankan...

yupp again buahan mengandungi komponen ringkas such as glucose and fructose yang dapat membantu penyerapan dengan lebih baik dan memberi tenaga dalam masa yang singkat, tanpa perlu melalui proses penguraian molekul yang lebih kecil.


TAPAK TANGAN

Lagi satu kelebihan saper yang pergi ke kursus tu..boleh baca tapak tangan then cakap apa yang tertulis padanya..yang ni bukan tilik nasib yerr…..tapi berdasarkan kepada kajian Dr, dengan ramai orang yang mempunyai fizikal yang sama..contohnya..

Tapak tangan dengan bentuk tertentu boleh menunjukkan orang tu selalu ada masalah sakit perut, pemurah atau x;.....berdasarkan jalur pada tapak tangan..

Jari Manis menunjukkan seseorang itu boros atau tidak

Jari telunjuk menunjukkan seseorang itu keras hati ke tidak

Jari kelinking menunjukkan seseorang tu rendah hati ke tidak..

Then berbalik kepada kuasa tuhan yang menentukannya…ha.ha pasni saper-sape yang dekat dengan saya kena perhati tangan dia tu..siap x leh tertipu lagi..ha..ha…

TARIKH LAHIR

Bulan kita dilahirkan juga pada kajiannya, menunjukkan pola keperibadian yang lebih kurang sahaja..orang yang lahir pada bulan ganjil mempunyai sikap yang lebih tenang, suka bersendirian, kurang mencari kawan tapi tunggu orang mendekatinya..manakala orang yang dilahirkan pada bulan genab lebih bersikap ourdoor, aktif..suka cari kawan..banyak lagi…x larat pulak nak bagi explanation sini..sape nak tahu detail bagi tarikh senang…

berdasarkan pola orang ramai la….


MUKA MIRIP SAPE?

Aha..muka korang mirip sape mak ke bapak?..kalo ikut muka makk perangai lebih kepada mak then sebaliknya.

Tahukah….emosi ibu semasa mengandung mempengaruhi sikap anak kelak..Dr ader cerita pasal seorang anak dan ayah nie..x boleh bertentang mata asik gaduh marah satu sama lain, tanpa sebab..

kaji punya kaji..sebabnya si ibu semasa mengandung tidak boleh tengok si suami…yupp as pengajarannya kita semua perlu menjaga sikap kita sesama suami isteri semasa mengandung…..


EMOSI CERIA UNTUK BEKERJA SEHARIAN

Aha…soklan sama saya nak utarakan kepada semua,,sukakah anda untuk pergi bekerja/ kelas sehari-hari..suka macam x sabar- sabar je..macam jam lambat bergerak time bulan puasa tuu..timing untuk kita pergi bekerja…

yuppp saya rase jawapannya sama kot...cepatnya masa bergerak daaa dekat pukul 8.00 or 8.30 nak masuk keja nie..berkejaran kita ke opis/class..

Makneya kita tidak bersedia dengan hari kerja kita la tuu..okes tips untuk ceria and best seharian bekerja..cari lampu hijau kita seawal kita bangun..maksudnya adalah kita perlu membuat benda yang kita suka di awal waktu pagi sebelum kita pergi kerja..kita kena bangun pagi senyum terus dan terima kasih masih dihidupkan kembali dan buat apa yang kita suka..yupp saya akan pasang lagu yang best2 yang saya suka or nyanyikan…


BERAK TErbaik

Hmmm topik yang best nak dibincangkan..hmmm kata DR kalo nak berak terbaik ambik tangan kiri letak badan belah kiri,,pastu bengkokkan badan…tangan kanan letak atas kepala…ha..ha as budak Science saya tanya “WHY” ..jawapannya bengkokkan badan belah kiri kita akan press stomach kita, then tangan kanan atas kepala akan memberikan tindakan peristalsis kepada badan.. maka terjawablah….


PUKAU ORANG

Hua..hua bukan cara nak ilmu hitamkan orang tetapi ingin lembutkan hati orang boleh jugak..tips ni untuk kita jumpe bos, interview session ker boleh gakk…bacalah Ya Aziz..Ya Jabbar dan Ya Mutakabbir’…insyaallah orang yang kita nak jumpe tu lembut hati x jadi nak marah-marah then tanya bukan-bukan

That’s all 4 today..jumpa lagi selamat beramal-;p

No comments:

Post a Comment